2011. december 11., vasárnap

Párizs


Csütörtök reggel hatkor ment a vonatunk Párizsba és 10-re már ott is voltunk. Sajnos az átszállás az nem volt annyira jó, mert nagyon hideg volt es az alatt a 10 perc alatt is teljesen átfagytunk téli kabátban. A vonaton meg persze nem fűtés, hanem a légkondi ment, ami megint csak nem segített sokat a felmelegedésben.
Mikor odaértünk akkor megkerestük a szállást, ami szerencsére nem volt messze a vonatállomástól. 1-szer kellett metrot cserélni és már ott is voltunk. Csak lerakni tudtuk a csomagjainkat, mert a szoba elfoglalásához meg nagyon koran volt. Miután megszabadultunk a sok motyótól, elindultunk felfedezni a várost. Első utunk a Sacré Coeur-höz vezetett. Nagyon szép volt mar kívülről is, de elég zavaró volt a sok helyi árus, aki mindenképp ránk akarta sozni a kacatjait.Ez alapvetően egy templom, ami egy kisebb dombocskára épült. 



Belülről is nagyon szép volt, de ezt nem tudtuk megörökíteni mert fényképezni sajnos nem lehetett. Ami nem volt szimpi, hogy  a templomon belül is voltak boltok, ami nem éppen szokványos jelenség.A templombol kijövet a lépcsőknél sajnos történt egy baleset :( A fényképező objektíve találkozott a egy elég nagy darab kővel és sajnos a kő erősebb volt, ezért az objektív véglegesen megkarcolódott :( Ezután a tragédia után visszamentünk a szállásra, hogy elfoglaljuk a szobánkat.Teljesen kúltúrált volt és tiszta, de semmi extra.
Délután újra útnak indultunk és először a Notre Dame-hoz mentünk, ami az egyik személyes kedvenc látványosságunk volt Párizsban. Mivel épp közeledett a karácsony, így a bejárat előtt egy hatalmas fa fogadott minket :)


A székesegyház belülről is nagyon szép, pláne a nagy rózsa ablakok nyűgöztek le minket :)

Miután bejártuk az egész terepet a Notre Dame-nál, elindultunk a Louvre felé, hogy megkeressük a rózsavonalat jelölő arago érmeket. Ezeket sajnos nem találtuk meg, így folytattuk az utunkat a diadalív felé. A séta során először a concorde téren (ami Párizs egyik legnagyobb tere) haladtunk át, ahol láthattuk az obeliszket, amit egy egyiptomi pasa adott Franciaországnak. 



Mikor megérkeztünk a diadalívhez már kezdett sötétedni, ezért gyorsan elindultunk megmászni a lépcsőket, hogy még viszonylag világosban is lássuk a kilátást fentről. Egy pár száz lépcső után már elénk is tárult a látvány :)